Praktijkinformatie

Over J. de Jong Dierenartsen

  • Consult
  • Röntgenologie
  • Echografie
  • Orthopedie
  • Laboratorium
  • Laparoscopie
  • Operatie
  • Tandheelkunde
  • Puppybegeleiding
  • Officiële Heup en Elleboog Dysplasie onderzoek
  • Afspraak annuleren

Consult

Een consult, wat is dat precies? 

Wat een dierenarts doet en denkt tijdens een consult 

Daar staat u dan, in de spreekkamer van de dierenarts. Best wel spannend hoor. Hoe zal het gaan? Wat zal er aan de hand zijn met mijn lieveling? Zullen ze wel een beetje lief doen?

Bij binnenkomst van de spreekkamer wordt u begroet. Vervolgens volgt het vraaggesprek of, met een moeilijk woord, de anamnese. Wat is er aan de hand? En daarna alle verdiepingsvragen die te maken hebben met het soort probleem, de intensiteit en het chronisch of acuut zijn. Maar ook is het algehele welbevinden, het eten en drinken, het plassen en poepen van belang. Als het niet is om de ziekte in het juiste perspectief te zetten dan is het belangrijk om over deze algemene zaken van gedachten te wisselen.

Dan het algemene lichamelijke onderzoek. APTHSL
Ademhaling, pols, temperatuur, huid, slijmvliezen en lymfknopen. Een snelle scan waarvan de uitgebreidheid de eigenaar vaak niet opvalt. Als je de pols voelt aan de binnenzijde van de achterbenen kijk je meteen naar de ademhaling en voel je de lymfklieren bij de achterpoten. Ook krijg je een indruk van de vacht en de huid, zeker als je even de haren op de rug boven de staart opzij houdt. Als je in de bek kijkt zie je meteen de kleur van de slijmvliezen, krijg je een idee van het gebit, en krijg je ook nog een aardig idee over het karakter van het dier. Met de temperatuur meten we koorts.

Als het goed is komt er een ziektebeeld uit wat behandeld, of verder onderzocht moet worden. Vaak moet daar een nieuwe afspraak voor gemaakt worden.

Röntgenologie

Röntgenologie

Een moderne praktijk kan eigenlijk niet zonder een röntgenapparaat 

Hoe vaak horen we op verjaardagsfeestjes niet de verhalen over medische onderzoeken met behulp van hoogwaardige apparaten die uitgevoerd zijn. Uitgesproken met de overtuiging dat als zulke hoogwaardige onderzoeken gepleegd worden, natuurlijk een diagnose en daaropvolgend een effectieve behandeling voortkomt. Elk onderzoek heeft een bedoeling, je hebt een reden om een bepaald onderzoek bij een patiënt met een omschreven afwijking uit te voeren. Het onderzoek toont aan of sluit waar je naar op zoek was, een oorzaak voor het probleem dat aanwezig is.
                                 
Zo ook de röntgenfoto. De werking van de rongendiagnostiek is vrij eenvoudig. Je maakt een zwart-wit foto zoals we die gewend zijn van de oude familiefoto’s, alleen maak je nu niet gebruik van licht dat op het onderwerp valt en naar de camera straalt maar je maakt gebruik van stralen die door het lichaam heen gaan. Stralen die door het ene weefsel beter heendringen dan door ander weefsels. Door botten gaan ze slecht, door longen gaan ze supergoed. Zo kun je een plaatje van het inwendige maken. Zoals ik al eerder vertelde maak je een röntgenfoto met een bepaalde bedoeling. Dit heeft tot gevolg dat je van te voren moet bepalen hoe je de foto gaat maken. Hoe sterk moeten de stralen zijn, hoe lang is de sluitertijd, moet ik gebruik maken van roosters om strooistralen tegen te houden, welke positie moet de patiënt hebben en vele andere overwegingen.

Veiligheid op de eerste plaats

Na de levering en installatie van ons Röntgenapparaat door een gespecialiseerd bedrijf is alles gecontroleerd om veilig te kunnen werken. Elk jaar wordt deze controle opnieuw uitgevoerd zodat we volgens de laatste normen en richtlijnen blijven werken. Röntgenstralen zijn niet helemaal veilig. Als je langdurig aan deze stralen wordt blootgesteld kun je schade in je lichaam oplopen en heb je een verhoogd risico op kanker. Vandaar de loodschorten, de loodhandschoenen en de schildklier beschermende kraag.

Na de opname die niet meer dan een klik van uw tijd neemt moet de computer van de opname een mooi beeld maken. Dat is tegenwoordig slechts een korte tijd. En dan, uiteindelijk, de evaluatie. Het gesprek met u, de eigenaar van de patiënt, waarin we de reden van de foto, datgene wat we zien, de afwijkingen van het normale en de uiteindelijke conclusie doornemen. Daarna de adviezen, de eventuele medicatie, de prognose (inschatting van de toekomst) en het vertrouwen dat zo snel mogelijk herstel zal optreden.

Hopelijk krijgt uw huisdier nooit te maken met ziek en zeer wat een röntgenfoto noodzakelijk maakt, maar als dit wel zo is mag u erop vertrouwen dat zowel apparatuur als de kennis over dit soort onderzoek bij ons in de praktijk optimaal verzorgd is.

Mocht u denken dat een röntgenfoto noodzakelijk is om een goede behandeling van uw huisdier te kunnen geven maak dan hier een online afspraak voor een consult.

Echografie

Echografie 

Beeldvorming van het inwendige van uw huisdier met behulp van geluidsgolven

Bij een echo wordt er door het apparaat een geluidsgolf in het lichaam gestuurd.
Dit geluid weerkaatst in het inwendige van het dier en die weerkaatsing wordt door het echo-apparaat waargenomen. De waarneming van de echo van het geluid wordt door het apparaat omgezet in een beeld dat op het beeldscherm zichtbaar wordt. 

Naast de röntgenopname is de echo het meest gebruikte apparaat voor het onderzoek

De echo wordt naast het gebruik bij ziekten veel ingezet voor de diagnostiek en de begeleiding van de dracht bij hond en kat.

   

Orthopedie

Orthopedie

Het bewegingsapparaat van uw huisdier 

Waarschijnlijk weet u wel wat het woord orthopedie betekent maar voor de zekerheid leg ik het toch nog even uit. Orthopedie is het moeilijke medische woord voor alles wat te maken heeft met het bewegings- en ondersteuningsapparaat. Dus alles wat te maken heeft met staan en lopen. Botten, gewrichten, pezen, kraakbeen en spieren worden ziektekundig onder het kopje orthopedie geschaard. De zenuwen vallen erbuiten.

De patiënt die aangeboden wordt loopt kreupel. Meestal ten gevolge van pijn, maar soms vanwege een anatomische afwijking. Bijvoorbeeld als een bot aan de ene kant korter is dan aan de andere kant of een gebroken bot. Pijn wordt overigens door veel eigenaren niet onderkend. Als het dier niet ligt te janken van de pijn dan zal het wel meevallen, zo denkt men. Maar een dier met pijn raakt juist in zichzelf gekeerd en wordt rustiger. Eén van de belangrijkste gevolgen van een goede medicatie is dat de patiënt vrolijker wordt en fitter oogt. 

Naast een goed vraaggesprek over alle aspecten van de kreupelheid en een gedegen lichamelijk onderzoek is het beoordelen van het looppatroon van groot belang. Is het een bewegings- of een belastingskreupelheid? Wat is de ernst van de kreupelheid? Is er alleen een kreupelheid of is er ook een afwijkende, zwaaiende gang? Door het goed bekijken van de lopende hond kan er al een aardig idee gekregen worden over de afwijking en de ernst van de aandoening.  

Ook is het belangrijk om te weten of het proces nog maar net ontstaan, of dat het al langer aanwezig is. De behandeling van chronische problemen (langer dan 1 maand) en acute problemen is verschillend. Het soort medicijn en het schema van gebruik kunnen wisselen en de bewegings- en trainingsadviezen variëren afhankelijk van het probleem.

Vaak is het maken van een röntgenfoto noodzakelijk om tot een diagnose te komen en voor het maken van een CT-scan roepen we de hulp in van een externe partij.

Soms is een operatie de enige oplossing voor een orthopedisch probleem. Een veel voorkomend probleem bij de hond is een beschadiging van de voorste kruisband in de knie. Dit probleem is alleen effectief te behandelen met het stabiliseren van de knie door chirurgisch ingrijpen. Hiervoor staat de orthopeed meerdere technieken ter beschikking. Bij ons in de praktijk is er gekozen voor het plaatsen van een collateral suture. Bij een gebroken been is er vaak een stabilisatie nodig door het plaatsen van een stalen plaat.

Al dertig jaar hebben we bij J. de Jong dierenartsen de orthopedie als extra aandachtsgebied en hebben we de expertise om veel van de mogelijke ingrepen en behandelingen uit te voeren.

Laboratorium

Laboratorium

Op onze praktijk in Heiloo hebben we een uitgebreid in-huis-laboratorium waar we allerhande onderzoeken zelf, direct, kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bloed- en urineonderzoeken, maar ook huidafkrabsels en parasieten in de ontlasting. We kunnen voorstellen om een onderzoek in te zetten om bijvoorbeeld een diagnose te stellen bij zieke dieren, pre-anesthetisch onderzoek bij een operatie of een periodieke controle bij een chronische aandoening.

Soms is het noodzakelijk om een specifiek onderzoek op te sturen naar een erkend extern laboratorium. Het monster wordt bij ons opgehaald en de uitslagen ontvangen wij per mail. Zodra de uitslag bekend is zal één van onze dierenartsen het resultaat telefonisch met u bespreken.

We kunnen de volgende onderzoeken uitvoeren:

  • Bloedonderzoek
  • Urineonderzoek
  • Ontlastingsonderzoek
  • Huidonderzoek
  • Microscopisch onderzoek

laboratorium idexx

Laparoscopie

Laparoscopie

Een sterilisatie door middel van een kijkoperatie 

Waarom laparoscopisch steriliseren?

De grote vraag. En het antwoord is simpel: het laparoscopisch steriliseren is een net weer even betere methode dan de bekende en gebruikelijke methode, waarbij door een snee in de buik de eierstokken zichtbaar worden gemaakt, ze buiten de buikholte worden gebracht en vervolgens door het afbinden met chirurgisch draad en het daarna verwijderen van de eierstokken de teef onvruchtbaar wordt gemaakt. Door de sterilisatie stopt ook de geslachts-hormonale activiteit van de teef. Aangezien de eierstokken middels een bindweefselband achter de nier aan de buikwand bevestigd zijn, moet er toch een zekere trekkracht worden uitgeoefend. Dit heeft na de operatie nogal wat napijn tot gevolg. Verder moeten ook de chirurgische draden door het lichaam worden opgelost. Dit leidt tot een inwendige littekenvorming. Bij de laparoscopische sterilisatie zijn deze elementen niet aanwezig waardoor het herstel sneller en de pijnervaring minder zijn.

De laparoscopische sterilisatie

Door middel van drie kleine sneetjes worden de gereedschappen die nodig zijn voor het laparoscopisch verwijderen van de eierstokken in de buikholte ingebracht. Om overzicht te krijgen wordt een niet brandbaar gas in de buikholte gespoten. Met een glasvezelcamera en een monitor wordt het mogelijk om in het binnenste van de buik te kijken. Met een speciaal brandapparaat worden de bloedvaten en de weefsels die rond de eierstokken zitten “doorgesneden” waarna de eierstok door één van de gaatjes in de buik wordt verwijderd.
Weinig napijn en geen draden die in de buik achterblijven!

En nu?

We hebben de apparatuur.

We hebben de kennis.

We hebben de benodigde opleidingen gevolgd.

We hebben al vele laparoscopische operaties uitgevoerd.

En we zijn enorm enthousiast over deze manier van opereren!


Eierstok in beeld

Operatie

Een operatie. En nu? 

Binnenkort staat er een operatie bij uw huisdier voor de deur. Erg spannend allemaal en niet zomaar iets

Voordat uw huisdier word geopereerd zijn er een aantal zaken belangrijk. Een daarvan is dat uw huisdier nuchter is. Dit is heel belangrijk. Een dier met een volle maag heeft een dubbele hoeveelheid narcosemiddel nodig, wat weer extra risico met zich mee brengt.

Nuchter houden betekent dat uw hond/kat 8 uur voorafgaand aan de operatie niets meer mag eten. Water drinken mag wel, dit haalt u ‘s morgens weg. Ook is het verstandig om uw hond nog even goed uit te laten de ochtend van de operatie.

Let op! Konijnen en knaagdieren mogen NIET nuchter gehouden worden!

Bij binnenkomst moet uw hond gewogen worden (katten en andere kleine huisdieren worden door ons in de opname gewogen op een kleinere weegschaal). Het gewicht is weer belangrijk voor het toedienen van de narcosemiddelen en eventuele medicatie voor of na de operatie.

U kunt zich melden bij de assistente aan de balie. Als het goed is heeft u per mail een intake formulier ontvangen. Anders krijgt u deze wanneer u uw huisdier voor operatie brengt. Dit intake formulier is ter controle van uw eigen gegevens, het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat we een juist telefoonnummer hebben, waar u de dag van de operatie op te bereiken bent. Verder vragen wij u naar de gezondheid en eventuele gezondheidsproblemen van uw huisdier en of u een bloedonderzoek wilt laten uitvoeren. Middels dit bloedonderzoek kunnen wij controleren of uw huisdier het narcosemiddel dat hij/zij krijgt goed kan verwerken. We testen of de organen goed functioneren (o.a. lever en nieren), en of er geen verborgen problemen zijn die extra risico geven tijdens de narcose.

Eventueel kunnen we aan de hand van het bloedonderzoek de behandeling/operatie op een andere dag plannen, wanneer uw huisdier zich weer beter voelt of als er eerst een behandeling moet worden ingezet. Of we kunnen de narcose voor uw huisdier aanpassen en deze zo veilig mogelijk maken.

Na het invullen en doornemen van het intakeformulier nemen wij uw huisdier over en nemen wij na de operatie/behandeling contact met u op. We spreken dan ook een tijd voor ophalen af.

Indien u graag blijft wachten tot uw huisdier slaapt, geeft u dit dan tijdig aan bij het maken van de afspraak, we kunnen hier dan rekening mee houden. Het kan wel zijn dat dan de operatie wat langer moet worden uitgesteld.

Tandheelkunde

Tandheelkunde

Gebitsverzorging en onderhoud van uw huisdier 

Negentig procent van de oude honden en katten hebben last van hartkleplekkage en nierverschrompeling. Negentig procent! Een ongelofelijk hoog getal. Deze enorme problematiek is voornamelijk te wijten aan een slecht gebit. Een goede gebitsverzorging zorgt niet alleen voor een groter welbevinden van hond en kat,
het verhoogt ook de levensverwachting.

Maar wat is een goede gebitsverzorging en wat moet je daarvoor doen? Eigenlijk is het, net als bij jezelf, noodzakelijk om dagelijks het gebit van uw hond of kat te controleren. Is het gebit schoon of vies? Is er aanslag? Ruikt de adem onaangenaam? Maar alleen controleren is niet genoeg. Het dagelijks poetsen van het gebit van uw huisdier is erg belangrijk. Als u daarmee vanaf de jeugd begint en er een feestje van maakt (beloning), dan vindt uw huisdier dit poetsen absoluut geen probleem. Door een goede gebitsreiniging leeft uw huisdier zonder de pijn in de bek die door ontstekingen veroorzaakt wordt. En hij/zij leeft langer.

De bedoeling van poetsen is om tandplaque en tandsteen te verwijderen. Door tandplaque en tandsteen ontstaan er ontstekingen in de bek veroorzaakt door rottingsbacteriën. Hierdoor gaat de adem van uw huisdier onaangenaam ruiken. Deze bacteriën komen vanaf de bek in de bloedbaan, gaan circuleren in het lichaam en lopen vast in, onder andere, de nieren en de hartkleppen. Door de bouw van deze organen treden, op basis van de ontstekingen, onomkeerbare beschadigingen op. Daarnaast geeft deze ontsteking een zeurende pijn in de bek. De meest voorkomende terugkoppeling na het reinigen van een gebit is dat het huisdier zich veel fitter voelt. Tandsteen moet door de dierenarts verwijderd worden. Tandvleesontsteking raak je kwijt met poetsen.

dentale rontgen

Soms is de ontsteking zo ver gevorderd dat een kies of tand niet meer gespaard kan worden. Dan moet er een extractie (trekken) plaatsvinden. Extractie van kiezen en tanden gebeurt bij de hond vaak, en bij de kat altijd chirurgisch. De kies moet per wortel gesplitst worden. Hierdoor is er minder risico dat er een stukje wortel afbreekt. Een klein stukje afgebroken wortel kan erg vervelende en pijnlijke restverschijnselen geven. Soms moet er een flap tandvlees worden weggeklapt om zo het bot zichtbaar te maken. Dit bot, dat om de wortel van kies of tand zit, wordt weggeslepen. Voorzichtig kan de wortel dan met speciale apparatuur worden verwijderd. De wond wordt daarna gesloten. Meestal worden deze ingrepen ondersteund met dentale röntgenfoto’s. Hierdoor weten we vooraf wat we mogen verwachten, of de ingreep noodzakelijk- en of de ingreep goed geslaagd is.

Gebitsverzorging en tandheelkunde dragen bij aan het welbevinden van uw hond en/of kat. Daarnaast draagt een goede dagelijkse gebitsverzorging bij aan een langer leven.

Puppybegeleiding

Puppybegeleiding

Kennismaking tussen de pup en de praktijk 

Puppyspreekuur

Op de praktijk hebben we een speciaal puppyspreekuur. Hierbij wordt onder begeleiding van een assistente de pup gewogen en onderzocht in de spreekkamer. Ook kunnen er vragen gesteld worden. Dit spreekuur is om de puppy's te laten wennen aan de behandeltafel, dat het dus heel normaal is dat je wordt onderzocht en dat dat echt niet eng of spannend hoeft te zijn. Dit kunt u 1 keer per maand laten uitvoeren totdat de pup 1 jaar is. Dit spreekuur is gratis, wel graag even bellen voor een afspraak!

Indien er na het onderzoek door de assistente blijkt dat er iets aan de hand is met de hond, wat door de dierenarts moet worden nagekeken, dient hiervoor een nieuwe afspraak gemaakt te worden voor een consult.

Officiële Heup en Elleboog Dysplasie onderzoek

Het officiële HD en/of  ED onderzoek moet gedaan worden door een dierenarts die daartoe een overeenkomst met de Raad van Beheer heeft gesloten. Binnen onze kliniek heeft dierenarts M.R. de Wit de bevoegdheid om dit HD en/of ED onderzoek uit te voeren.

In principe kunnen alle rashonden (met een stamboom en eigendomsbewijs op naam van de huidige eigenaar!) onderzocht worden vanaf de leeftijd van 12 maanden. Enkele grote rassen kunnen echter pas vanaf de leeftijd van 18 maanden onderzocht worden.

     

Voor het maken van de HD en/of ED-foto is het nodig dat de hond onder sedatie gaat. Wij brengen daarom bij uw hond een infuus aan in het voorpoot. Aan de technische kwaliteit van de HD en/of ED -foto’s worden door de beoordelingscommissie (terecht) hoge eisen gesteld worden. Het bekken en de achterpoten moeten volledig symmetrisch en gestrekt afgebeeld worden, waarbij de knieschijven secuur ingedraaid moeten zijn. Tevens moet de opname van hoge resolutie en kwaliteit zijn.

Voor een aantal rassen geldt dat ze aan het zogenaamde ‘diagnose-onderzoek’ onderworpen moeten worden, wat betekent dat er per elleboog 4 opnames, dus in totaal 8 opnames gemaakt moeten worden.

De foto’s  worden door de dierenarts doorgestuurd naar de Raad van Beheer. Alle kosten betaald u tegenwoordig direct bij ons op de praktijk, dus ook de kosten van Raad van Beheer. Op deze manier hebben wij spoedig en vaak al binnen een week de uitslag. Zodra de foto's beoordeeld zijn door het HD/ED-panel ontvangt u een e-mail.

In eigen account staat dan het officiële certificaat met de FCI-eindbeoordeling.

Voordat wij het röntgen onderzoek kunnen afspreken en voltooien is een eigen account bij houden van honden een vereiste.

Zie link Voor meer informatie over HD en/of ED dysplasie van het Raad van Beheer.

https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/

Afspraak annuleren

Afspraak annuleren

Niet nakomen afspraak 

Het kan iedereen overkomen; u maakt een afspraak en deze komt u niet na. Omdat er allerlei omstandigheden kunnen zijn waardoor u de afspraak niet na hebt kunnen komen, zullen we de eerste keer uiteraard coulant zijn. Bij de tweede keer dat u een afspraak niet nakomt of niet 24 uur voor aanvang van de afspraak afzegt, zijn wij genoodzaakt een vergoeding in rekening te brengen voor de tijd die wij voor u & uw huisdier(en) gereserveerd hadden.

Afspraak annuleren

Als u een afspraak heeft en deze onverhoopt moet afzeggen, doe dit dan uiterlijk 24 uur van tevoren. Op die manier hebben onze praktijken nog de tijd om de voor u en uw huisdier(en) gereserveerde tijd aan een andere patiënt te geven en worden er bij u geen kosten in rekening gebracht. U kunt uw afspraak telefonisch, tijdens onze openingstijden, of via email afzeggen.