Parasieten
“Beestjes” die meeliften in of op het lijf
Elk huisdier kan last krijgen van parasieten. “Beestjes” die meeliften in of op het lijf. Bijna alle soorten huisdieren kunnen geïnfecteerd raken en daardoor klachten ontwikkelen, klachten van verschillende aard, afhankelijk waar de infectie plaatsvindt.
We delen de parasieten op in inwendig en uitwendig levend. Dat wil zeggen dat er parasieten zijn die aan de buitenzijde van mens en dier en andere aan de binnenzijde leven. We zullen ze hieronder met u bespreken.
Vlooien
De schrik van iedere dierenbezitter! Het lezen over vlooien is vaak al genoeg om je de kriebels te bezorgen. In Nederland is de meest voorkomende vlo de kattenvlo. Ze blijven in leven door het drinken van bloed. Om te voorkomen dat het bloed gaat stollen, spuugt de vlo speeksel uit waar een bepaald eiwit inzit. Dit speeksel veroorzaakt de jeuk. Omdat de vlo bloed zuigt is vlooienpoep zwart. Het kan eruit zien als zand, maar wanneer je vlooienpoep nat maakt kleurt het rood. Bij het niet goed bestrijden van vlooien kan een vlooienplaag ontstaan. Het misverstand bestaat dat vlooien niet leven in de winter, de enige vlooien die de winter niet overleven zijn degene die buiten zitten. Maar de meeste vlooien zitten in huis, en gedijen heel goed bij een graad of 20.
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om een vlooien bij uw huisdier te bestrijden:
- Het geeft jeuk en irritatie
- Uw huisdier kan een lintwormbesmetting oplopen
- Uw huisdier kan een vlooienallergie ontwikkelen
Teken
Teken zijn de laatste jaren helaas een steeds vaker voorkomend probleem. Het aantal teken neemt jaarlijks toe. We zien ze voornamelijk in de periode van maart tot oktober en met name bij vochtig weer. Teken zijn spinachtige parasieten met acht poten die voornamelijk voorkomen in bos- en duinachtige omgeving, ze zitten vooral in lage struiken en grassen. De teek nestelt zich in de huid van een gastheer om bloed te zuigen. Ze zitten graag op plaatsen waar de huid zacht, vochtig en warm is. Ze hebben voorkeursplaatsen voor nek, oren, kop en poten maar kunnen ook elders voorkomen!
Controleer uw huisdier dagelijks en verwijder teken binnen 24 uur, er kan dan namelijk nog geen ziekte worden overgedragen. Er kan een rode, opgezwollen plek ontstaan, dit trekt meestal na een aantal dagen weer weg. De teek kan verwijderd worden met een tekenhaak, daarna dient de plek te worden ontsmet.
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om teken te bestrijden, uw huisdier kan namelijk het volgende oplopen:
- Lokale ontsteking van de huid
- Ziekte van Lyme
- Ehrlichia
- Babesia
Wormen
Wormen bij de hond en kat komen erg veel voor. De meest voorkomende wormen zijn spoelwormen en lintwormen. Beide leven in de dunne darm. Grote infecties kunnen, zeker bij jonge dieren, voor problemen zorgen. Er is ook gevaar voor de mens, met name kleine kinderen, kunnen ook een worminfectie oplopen door contact met hond of kat. Omdat wij zo nauw in contact zijn met ons huisdier is het belangrijk om ze minstens vier keer per jaar te ontwormen. Pups en kittens moeten vaker ontwormd worden omdat zij vaak worden geboren met een worminfectie. Zij moeten op een leeftijd van twee, vier, zes, acht en daarna maandelijks tot een half jaar leeftijd behandeld worden.
Het gevaar van een worminfectie is dat je vaak geen symptomen waarneemt, alleen bij een lintwormbesmetting zie je vaak "rijstkorreltjes" bij de anus of in de ontlasting.
- Diarree
- Bloed in de ontlasting
- Sleetje rijden
- Braken
- Gewichtsverlies
- Benauwdheid bij long- of hartworm
Giardia
Giardia is een eencellige parasiet die zich voornamelijk in het maagdarmstelsel van honden, katten, konijnen en mensen nestelt. Hij heeft lange staarten die flagellen worden genoemd. Dieren die ziek zijn, maar ook dieren die niet ziek zijn scheiden de parasiet uit via de ontlasting. Door de hoge besmettelijkheid kunnen dieren zichzelf blijven her besmetten. De meeste dieren die besmet zijn met giardia vertonen geen verschijnselen. Jonge dieren worden na besmetting vaker ziek dan oudere dieren. Dieren die ziek worden krijgen diarree die gepaard kan gaan met buikpijn. De diarree kan continue of wisselend zijn en is vaak licht van kleur. Soms is er bloed of slijm bij de ontlasting aanwezig. Via een in-huis-snaptest kunnen met de ontlasting van uw huisdier aantonen of uw dier besmet is. Indien positief getest zal uw huisdier behandeld moeten worden.
- Hardnekkige (chronische) diarree
- Slijm en/of bloed bij de ontlasting
- Brijachtig en stinkend
- Soms gewichtsverlies
Mijten
Bij uw huisdier kunnen verschillende soorten mijten voorkomen. Sommige zijn huidbewoners die in lage aantallen geen problemen veroorzaken. Andere mijten kunnen schadelijk zijn zowel voor ons huisdier als voor de mens. Mijten kunnen o.a zorgen voor huidontstekingen, kaalheid en jeuk. Hieronder ziet u de meest voorkomende mijten:
- Demodex
- Vachtmijt
- Schurft
- Oormijt